Janneke
Boonzaaijer

Janneke werd als tweede dochter geboren in het gezin van oud-militaryruiter Gert en zijn vrouw Ria Boonzaaijer. Buitenkind Janneke kon al snel worden getypeerd als ‘handig en dapper’. “Ik crosste gewoon met mijn pony rond en kwam dan weer eens voorbij jagen, ik vond het prachtig”, lacht Janneke, “ik ben van jongsaf verknocht geraakt en er ingerold.”
Op haar 14e jaar stapte Janneke al over naar de paarden.
Het paardrijden bleef geweldig en zo lonkten al de eerste EK’s eventing bij de junioren. In 2011 werd zij vierde op het NK junioren op het eigen terrein in Renswoude en werd zij vervolgens met het juniorenteam als jongste deelnemer afgevaardigd naar het EK in het Portugese Vale Sabroso. Die ervaring stimuleerde alleen maar tot meer. Van wat volgde, noemen we als junior brons op het NK eventing in 2012, goud in 2013, allemaal met Torontra. Daarna kwam in 2016 ACSI Campbelle WS met goud op het NK eventing YR, deelname aan het EK en het winnen van CCI2* Bad Harzburg. In 2017 maakten Janneke en ACSI Campbelle deel uit van het zilveren EK-team YR in Millstreet. In 2019 nam ze voor het eerst deel aan het CCI4* in Boekelo met ACSI Champ de Tailleur. In 2021, een jaar later in de Olympische cyclus van vier jaar ivm de corona-epidemie, was ze één van de twee Nederlandse deelneemster aan de eventing op de OS in Tokio. In 2022 werden Janneke en Bouncer Nederlands kampioen eventing in Boekelo.

Janneke sloot in 2016 haar opleiding Sportmarketing af. Zij ging fulltime door in de paarden in het eigen bedrijf van haar ouders De Schalm en met haar eigen hippische loopbaan in de eventing, In 2023 begon Janneke daarnaast ook haar eigen bedrijf: jans.life. Er ging een website in de lucht waar iedereen online lessen kan inboeken.
Janneke concludeert: “Steeds kwamen op het juiste moment de juiste mensen op mijn pad die hun kennis met mij hebben gedeeld. Zij hielden mij regelmatig een spiegel voor met maar één doel: mijn persoonlijke ontwikkeling om mij door te laten groeien. Ik ben blij en dankbaar dat ik die kansen heb gekregen! Ik heb ervan geleerd dat de basis van topsport altijd is om met gevoel paard te rijden. Op dat systeem kan je altijd terugvallen. Nu is het moment daar dat ik ook voor anderen die  juiste persoon op dat juiste moment wil zijn.”

Janneke concludeert: “Steeds kwamen op het juiste moment de juiste mensen op mijn pad die hun kennis met mij hebben gedeeld. Zij hielden mij regelmatig een spiegel voor met maar één doel: mijn persoonlijke ontwikkeling om mij door te laten groeien. Ik ben blij en dankbaar dat ik die kansen heb gekregen! Ik heb ervan geleerd dat de basis van topsport altijd is om met gevoel paard te rijden. Op dat systeem kan je altijd terugvallen. Nu is het moment daar dat ik ook voor anderen die  juiste persoon op dat juiste moment wil zijn.”

Janneke Boonzaaijer

Steeds kwamen op het juiste moment de juiste mensen op mijn pad die hun kennis met mij hebben gedeeld…

Over Janneke Boonzaaijer
Naam

Boonzaaijer

Voornaam

Janneke

Roepnaam

Janneke

Geboortedatum

09-06-1996

Burgerlijke staat

Samenwonend

Hoofdsponsor

ACSI

Co sponsor

BR

Sub sponsors

Bemer, Daaleman Zadels, Duo Protection, Favola Bella, Oxersocks, Equinergy magnesium & JvL Horse Equipment

Woonplaats

Renswoude

Eigen les- en trainingslocatie

Hippisch Centrum De Schalm Renswoude

Discipline

Eventing Senioren

KNHS Talententeam

2017, 2018, 2019

Trainers

Gert Boonzaaijer en Ria Westeneng

Groom

moeder Ria Westeneng of zus Henrieke

Dierenarts

Bert van Bokhorst Leendert Jan Hofland

Chiropractor

Steffi van der Laarse

Hoefsmid

Henk van de Vendel

Bondscoach

Andrew Heffernan

Trainingsschema

Carolien Munsters

ACSI Champ de Tailleur

(Quidam de Revel x Oberon du Moulin x Corofino I, KWPN schimmel, ruin 2007, eigenaresse Lieke van der Werf en Hetty Roozendaal)

Bouncer

(Killineck Bouncer x Gothland xx, schimmel, ruin, eigenaar Sandhoeve Stables)

I’m Special N N.O.P.

(I’m Special de Muze x Orame, bruine merrie, 2013, eigenaar Sandhoeve Stables en Janneke Boonzaaijer)

Intermezzo

(I’m Special de Muze x Amethist, KWPN, bruine ruin 2013, eigenaar Gert Boonzaaijer en Janneke Boonzaaijer)

ACSI Moreno Grove

(Herald III x Coconut grove xx, 2018, bruine hengst, 2017, eigenaar Jans Equestrian, ggh bij AES)

Krek-Mora

(Ferdinand x San Remo, donkerbruine merrie, 2015, fokker C. Bubbert, eigenaar Jans Equestrian)

ACSI Campbelle WS

(Van Gogh x Indoctro x Dutchboy, KWPN merrie 2007) fokker Comb. Van Wetering/Schuiling, eigenaar Gert Boonzaaijer en Jans Equestrian)

Op het EK in Luhmühlen veroverden twee Nederlandse combinaties een startbewijs voor de OS in Tokyo 2021. De geschiedenis herhaalt zich beter: op het EK in Haras le Pen in augustus 2023 veroverde het gehele Nederlandse eventingteam een startbewijs voor de OS 2024 in Parijs. De sportieve focus daarop en het beter worden, dat is uiteraard het sportieve doel op langere termijn, samen met het uitbouwen van haar eigen bedrijf Jans Equestrian.

Janneke bij de KNHS
Bekijk stand
Janneke Boonzaaijer bij de internationale paardensportbond FEI
Bekijk stand
Overzichtpagine EK Eventing 2023
Bekijk artikel
Over voordelen deelname in Tokio (augustus 2023)
Bekijk artikel
Over pensioen van ACSI Campbelle (18 juli 2023)
Bekijk artikel
Over winst in Polen met ACSI Champ (21 mei 2023)
Bekijk artikel
Over eigen bedrijf jans.life (17 januari 2023)
Bekijk artikel
Janneke Boonzaaijer wint nationale strijd Boekelo (8 oktober 2022)
Bekijk artikel
Over het winnen van NK eventing Boekelo 2022 (9 oktober 2022)
Bekijk artikel
Winnaars jonge eventingpaarden 2009-2021
Bekijk artikel
KWPN-kampioenschap jonge eventingpaarden naar Renswoude (30-03-19)
Bekijk artikel
EK Eventing YR Millstreet 2017
Bekijk artikel
Winst CCI** Barocca d’Alva 2018
Bekijk artikel
Bekijk artikel

Over de paarden

Aan haar huidige toppaarden kleven bijzondere verhalen.
Mijn oom is paardenhandelaar wij waren toevallig bij hem toen we Campbelle zagen”, vertelt Janneke. “Wij hebben Campbelle mee genomen omdat ze ons opviel en we thuis wel wilden proberen wat voor paard het was en hoe haar gedrag was onder het zadel. Ze was inderdaad niet meteen de liefste, maar in mijn ogen ook zeker niet onmogelijk!”.
Janneke nam haar na twee weken al mee naar een wedstrijd in Portugal. De eerste wedstrijd ging ze in de staak, maar de tweede won ze. “Ik had al heel snel een geweldige band met haar! Zij is een merrie-merrie, ze vraagt er gewoon af en toe om, om aangepakt te worden. Ik ben heel direct in mijn rijden, dus dat ligt mij goed.”
De grotere successen kwamen snel. Ze wonnen de CIC2* in Bad Harzburg in 2016. Op het EK in Millstreet in 2017 was het zilver met het YR-team en individueel zevende. In 2023 besloot Janneke om ACSI Campbelle WS na haar gedane diensten uit de wedstrijdsport terug te trekken en in te zetten als fokmerrie met haar eigen hengst ACSI Moreno.

Het verhaal van Champ de Tailleur is weer heel anders. Champ kwam op de weg van Janneke toen zijn eigenaresse Lieke van der Werf wilde gaan studeren en Champ voor haar studietijd afstond. Dat werd langer! Janneke vertelt: “Champ zal altijd àlles voor je doen. Het is soms gewoon schattig hoe hard hij zijn best wil doen. Met hem kan ik nooit heel direct zijn, daar wordt hij zenuwachtig van. Hij vraagt om geruststelling en bevestiging. Ik ben Lieke en haar familie erg dankbaar dat ik Champ mag rijden. Voor mijn rijderij is het heel goed, alle totaal verschillende typen paarden! De kunst blijft om met gevoel te managen en te rijden.”.