Delen van deze website zijn onder constructie. Bekijk ons nieuws
Janneke
Boonzaaijer

Janneke werd als tweede dochter geboren in het gezin van oud-militaryruiter Gert en zijn inmiddels ex-vrouw Ria Westeneng. Buitenkind Janneke kon al snel worden getypeerd als ‘handig en dapper’. “Ik hield van crossen, ik was altijd op spelende wijze bezig met mijn pony, je zag me dus voor al vaak voorbij jagen over de baan, dat vond ik prachtig”, lacht Janneke, “ik ben van jongsaf verknocht geraakt en er ingerold.”

Op haar 14e jaar stapte Janneke al over naar de paarden.
Het paardrijden bleef geweldig en zo lonkten al de eerste EK’s eventing bij de junioren. In 2011 werd zij vierde op het NK junioren op het eigen terrein in Renswoude en werd zij vervolgens met het juniorenteam als jongste deelnemer afgevaardigd naar het EK in het Portugese Vale Sabroso. Die ervaring stimuleerde alleen maar tot meer. Van wat volgde, noemen we als junior brons op het NK eventing in 2012, goud in 2013, allemaal met Torontra. Daarna kwam in 2016 ACSI Campbelle WS met goud op het NK eventing YR, deelname aan het EK en het winnen van CCI2* Bad Harzburg. In 2017 maakten Janneke en ACSI Campbelle deel uit van het zilveren EK-team YR in Millstreet. In 2019 nam ze voor het eerst deel aan het CCI4* in Boekelo met ACSI Champ de Tailleur. In 2021, een jaar later in de Olympische cyclus van vier jaar ivm de corona-epidemie, was ze één van de twee Nederlandse deelneemster aan de eventing op de OS in Tokio. In 2022 werden Janneke en Bouncer Nederlands kampioen eventing in Boekelo.

Janneke sloot in 2016 haar opleiding Sportmarketing af. Zij ging fulltime door in de paarden in het eigen bedrijf van haar ouders De Schalm en met haar eigen hippische loopbaan in de eventing, daarbij gesteund door haar sponsors, niet in de laatste plaats ACSI, al hoofdsponsor van het eerste uur in 2019. In 2023 begon Janneke daarnaast ook haar eigen bedrijf: jans.life. Er ging een website in de lucht waar iedereen online lessen kan inboeken.

Janneke concludeert: “Steeds kwamen op het juiste moment de juiste mensen op mijn pad die hun kennis met mij hebben gedeeld. Zij hielden mij regelmatig een spiegel voor met maar één doel: mijn persoonlijke ontwikkeling om mij door te laten groeien. Ik ben blij en dankbaar dat ik die kansen heb gekregen! Ik heb ervan geleerd dat de basis van topsport altijd is om met gevoel paard te rijden. Op dat systeem kan je altijd terugvallen. Nu is het moment daar dat ik ook voor anderen die  juiste persoon op dat juiste moment wil zijn.”

Janneke Boonzaaijer

Steeds kwamen op het juiste moment de juiste mensen op mijn pad die hun kennis met mij hebben gedeeld…

Over Janneke Boonzaaijer
Naam

Boonzaaijer

Voornaam

Janneke

Geboortedatum

06-09-1996

Burgerlijke staat

Samenwonend

Woonplaats

Renswoude

Discipline

Eventing Senioren

Hoofdsponsor

ACSI

Co sponsor

BR

Subsponsoren

Bemer, Daaleman Zadels, Duo Protection, Favola Bella, Oxersocks, Cavalor

Trainingslocatie

Hippisch Centrum De Schalm Renswoude

KNHS Talententeam

2017, 2018, 2019, 2020 en 2021

Trainers

Karmie Stroeve, Ian Woodhead, Andrew Hefferna

Groom

Ria Westeneng

Dierenarts

Leendert Jan Hofland

Chiropractor

Steffi van der Laarse

Hoefsmid

Diederik van Harn

Trainingsschema

Carolien Munsters van Moxie Sport

ACSI Campbelle WS

(Van Gogh x Indoctro x Dutchboy, KWPN merrie 2007) fokker Comb. Van Wetering/Schuiling, eigenaar Gert Boonzaaijer en Jans Equestrian)

ACSI Champ de Tailleur

(2007, schimmel, ruin Quidam de Revel x Oberon du Moulin x Corofino I, KWPN), eigenaresse Lieke van der Werf en Hetty Roozendaal

I’m Special N

(2013. bruine merrie, I’m Special de Muze x Orame), eigenaar Sandhoeve Stables en Janneke Boonzaaijer

Moreno Grove

(2017 bruine hengst, Herald III x Coconut grove xx), eigenaar Jans Equestrian, ggk bij AES

Krek-Mora

(2015 donkerbruine merrie, Ferdinand x San Remo), fokker C. Bubbert, eigenaar Jans Equestrian

I’m Special N

(2013, bruine merrie, KWPN uit Ulina van VDL Orame), eigenaar Jans Equestrian

Haltic

(2012, lichtbruine ruin, VDL Baltic x Nimmerdor), fokker N.H.G. Broeders, eigenaar Janneke Boonzaaijer en H.G. Joosten

Coffee IJs

(2010 zwarte ruin, Couleur Noire x Stan de Man xx) Eigenaar Fam. van de Pol

Op het EK in Luhmühlen veroverden twee Nederlandse combinaties een startbewijs voor de OS in Tokyo 2021. De geschiedenis herhaalt zich beter: op het EK in Haras le Pen in augustus 2023 veroverde het gehele Nederlandse eventingteam een startbewijs voor de OS 2024 in Parijs. De sportieve focus daarop en het beter worden, dat is uiteraard het sportieve doel op langere termijn, samen met het uitbouwen van haar eigen bedrijf Jans Equestrian.

Janneke bij de KNHS
Bekijk stand
Janneke Boonzaaijer bij de internationale paardensportbond FEI
Bekijk stand
KWPN-kampioenschap jonge eventingpaarden naar Renswoude (30-03-19)
Bekijk artikel
EK Eventing YR Millstreet 2017
Bekijk artikel
Winst CCI** Barocca d’Alva 2018
Bekijk artikel
Winnaars jonge eventingpaarden 2009-2021
Bekijk artikel
Over het winnen van NK eventing Boekelo 2022 (9 oktober 2022)
Bekijk artikel
Janneke Boonzaaijer wint nationale strijd Boekelo (8 oktober 2022)
Bekijk artikel
Over eigen bedrijf jans.life (17 januari 2023)
Bekijk artikel
Over winst in Polen met ACSI Champ 21 mei 2023
Bekijk artikel
Over pensioen van ACSI Campbelle (18 juli 2023)
Bekijk artikel
Over voordelen deelname in Tokio (augustus 2023)
Bekijk artikel
Overzichtpagine EK Eventing 2023
Bekijk artikel

Over de paarden

Aan haar huidige toppaarden kleven bijzondere verhalen.
Mijn oom is paardenhandelaar wij waren toevallig bij hem toen we Campbelle zagen”, vertelt Janneke. “Wij hebben Campbelle mee genomen omdat ze ons opviel en we thuis wel wilden proberen wat voor paard het was en hoe haar gedrag was onder het zadel. Ze was inderdaad niet meteen de liefste, maar in mijn ogen ook zeker niet onmogelijk!”.
Janneke nam haar na twee weken al mee naar een wedstrijd in Portugal. De eerste wedstrijd ging ze in de staak, maar de tweede won ze. “Ik had al heel snel een geweldige band met haar! Zij is een merrie-merrie, en ze zal alles voor je doen als je haar met respect behandelt en daarbij is zeker duidelijkheid voor haar ook heel belangrijk.’’
De grotere successen kwamen snel. Ze wonnen de CIC2* in Bad Harzburg in 2016. Op het EK in Millstreet in 2017 was het zilver met het YR-team en individueel zevende. In 2018 volgde de stap naar de 4* en ook die was succesvol met een knappe 3e plaats in Renswoude en 2 maanden later ook in Poolse Strzegom. Na een blessure in 2019 kwam ze terug in eind 2020 in Pratoni del Vivaro in de 4*. Het jaar 2021 was een jaar met wisselende resultaten, maar 2022 was een goed jaar met een 5e plek op de 4*L in Kronenberg en een 2e plaats in de NC in Strzegom. In 2023 besloot Janneke om ACSI Campbelle WS na haar gedane diensten uit de wedstrijdsport terug te trekken en in te zetten als fokmerrie met haar eigen hengst Moreno.

Het verhaal van ACSI Champ de Tailleur is weer heel anders. Champ kwam op de weg van Janneke toen zijn eigenaresse Lieke van der Werf wilde gaan studeren en Champ voor haar studietijd afstond. Dat werd langer!
Janneke vertelt: “Champ zal altijd mega zijn best voor je doen. Hij is een paard wat bevestiging nodig heeft omdat hij het zo graag goed wil doen. In de cross is hij me nu helemaal gaan vertrouwen en zijn we echt twee handen op een buik. Dat is zo’n gaaf gevoel! Ik ben Lieke en haar familie erg dankbaar dat ik Champ mag rijden. In november 2017 heb ik Champ overgenomen en heb ik de winter lekker getraind. In februari 2018 zijn we in Portugal samen begonnen en goed ook! Met winst in de 3* kon dat niet beter. Daarna veel meters in de 4* gemaakt. In 2020 in het Franse le Pin au Haras behoorden we tot het NC team dat zilver won. Het jaar erna in 2021 reden we een geweldige wedstrijd in Luhmühlen waar zeker de cross waanzinnig verliep. Daarna werden we geselecteerd voor de OS in Tokio! En later dat jaar ook nog voor het EK in Avenches. Beide helaas niet met het gewenste resultaat, maar ik was wel veel ervaringen rijker.”
Na een blessure jaar is ACSI Champ de Tailleur in 2023 weer helemaal terug en beter dan ooit, zegt Janneke: “Na een mooie 10e plaats in de 4* in Strzegom was er een maand later een overwinning op de 4*L in Baborowko! Daarna tijdens de Nations Cup in Strzegom ook nog een 3e plaats individueel en goud met team NL! Onze afvaardiging naar het EK in Le pin au Haras was dan ook niet echt een verrassing. Ook dit verliep goed. We eindigde op een mooie 17e plaats, waarmee we team NL geholpen hebben om de kwalificatie voor OS in Parijs in de wacht te slepen!”
Meer lezen

I’m special N is een merrie geboren in 2013. “We hebben haar eind 2021 gekocht. Zij is een paard met heel veel kwaliteit, alleen was ze niet altijd even makkelijk. Toch wisten we vrij snel de goede knopjes te vinden en begon ze het spelletje leuk te vinden!”, zegt Janneke. Met in 2022 een mooie 3e plek in de 2*L in Strzegom groeide ze dat jaar door naar de 3*L en werd daarin netjes 11e. Begin 2023 maakte ze de overstap naar de 4*. Janneke concludeert: “Ze blijft zich super door ontwikkelen! Ze liep in 2023 al 3 keer op rij in 4*s-NC dubbel nul…”