28 maart 2023

Thierry van Reine blij met Brits verblijf

Thierry van Reine verblijft vanaf begin januari in Engeland bij William Fox-Pitt (54) om te werken en te trainen. William Fox-Pitt is één van de succesvolste Britse eventingruiters ooit. Thierry van Reine zegt: “Ik ben enorm dankbaar voor deze kans! Ik leer hier erg veel en ik wil al die kennis graag mee nemen naar mijn verdere leven.”


Thierry van Reine maakt zoals gebruikelijk is in de paardenwereld met zijn internationale collega-ruiters lange dagen van 7.00 – 18.00 uur. “Maar ik krijg ook dagelijks de kans om op de beste paarden van Fox-Pitt te rijden. Heel bijzonder dat hij mij dat vertrouwen geeft”, zegt Thierry.

Basis
In de winter gaan alle paarden zonder ijzers twee maanden het land in. In januari komen ze dan weer binnen met een fris hoofd en dan begint de opbouw vanaf de basis.
“Vanaf de basis, met een beugelriem om de hals, zo begin je hier ook dagelijks met rijden”, vertelt Thierry. Het valt hem op dat de paarden hier ‘vanzelf’ al een beetje in basisconditie komen door het heuvelachtige terrein.
“Met elk paard beginnen we met 20 minuten door het dorpje te stappen. Nooit alleen, altijd gebruik maken van het kudde-instinct met minimaal twee paarden”, verklaart Thierry.

Drie fasen
Elke training bestaat uit drie fasen: opwarmen, trainen en afbouwen.
“Bij het opwarmen hoort het 20 min stappen door het dorp en lichte training in draf en galop. Dan komt de tweede trainingsfase: werken aan de souplesse, met stelling, buiging, schouderbinnenwaarts, travers. Dan de derde fase: werken aan de precisie. Dan komt het halthouden erbij, het rijden van dressuurlijntjes uit de proef, een appuyement. Tenslotte natuurlijk het afbouwen, uitstappen.”

Mudding
Naast de basisconditie van de paarden door het heuvelachtige terrein, valt het Thierry op dat er expres door nat en ongelijk terrein wordt gereden. “Hier is ‘mudding’, het ‘modderen’ door velden, een goed gebruik. Dat modderen wordt trouwens ook opgebouwd, eerst een lange tijd in stap, maar daarna ook in draf en galop”, zegt Thierry. De galoppeerbaan op het terrein van de Wood Lane Stables is een kilometer lang en bevat ook nog een flinke heuvel.

Vorig weekend reed Thierry dus zijn eerste wedstrijd op Britse grond in Moreton. Op de website van William Fox-Pitt werd er positief over geschreven. “Ik doe zo goed mogelijk mee. Als William mij wil plagen, zegt hij dat ik ‘als een continental rijd’, als een ruiter van het continent. Dat is geen compliment. Dat moet ik dus zien te voorkomen! Ik probeer te leren wat ik kan.”

William Fox-Pitt
Nog even wat achtergrond-info over leermeester William Fox-Pitt. Op zijn 20e jaar reed William Fox-Pitt al rond in de zwaarste eventing-wedstrijd ter wereld, Badminton. Inmiddels is de vijfvoudige Olympiër Fox-Pitt de eerste evening-ruiter die Burghley zes keer won op zes verschillende paarden. Ook is hij de enige ruiter ter wereld die het een keer klaar speelde om op hetzelfde evenement alle drie de klasses op zijn naam te schrijven, een CCI*, CCI** en CCI***. Dat lukte hem in 2011 in Tattersalls, Ierland. Het training centre van William en zijn vrouw Alice Plunket heet de Wood Lane Stables en ligt in Hinton St Mary in Dorset.

Lees hier over Thierry’s eerste wedstrijd in Moreton op deze website
Lees op de website van William Fox-Pitt over Moreton en ook Thierry
Foto: Thierry van Reine in Moreton met Galant