16 februari 2022

20-jarige Olympische ACSI Peter Parker met pensioen

Eigenaren Yvonne Smit en Ramon van Reine hebben samen met amazone Alice Naber besloten ACSI Peter Parker terug te trekken uit de sport.
Hij mag zijn welverdiende pensioen genieten op stal Naber in Biddinghuizen.

Alweer 14 jaar geleden kochten Yvonne Smit en Ramon van Reine de Ierse ruin Peter Parker voor Alice in Engeland. De Iers gefokte volbloedruin Peter Barker (I’m Supposin xx x Four Burrow xx x Romulus xx) was toen 6 jaar. Zijn fokkers: J & S. Sommer.

Inzet en goede zin

Alice zegt: “ACSI Peter Parker werd meteen al mijn vriendje. Wat was hij slim! ‘Een echte volbloed, zo slim’, zeiden en zeggen echtgenoot Gert en ik vaak tegen elkaar. Dat bracht met zich mee dat hij snel leerde. Met daarbij het mooiste van Peter Parker vanaf dag 1: hij had altijd goede zin. Hij wilde altijd!”.
De inzet van ACSI Peter Parker betekende niet, dat altijd alles vanzelf is gegaan in de opleiding. Alice herinnert zich goed dat het in het begin van zijn opleiding moeilijk was om al het geleerde gecombineerd te krijgen: “Op de ene wedstrijd was hij maar matig in de dressuur, dan weer kregen we een langsloper in de cross, een volgende keer ging het springen minder goed. Maar altijd bleven de oortjes naar voren. En inzet had hij altijd!”.

Met die inzet werd ACSI Peter Parker uiteindelijk een succesvol internationaal paard.
In 2016 was het zover en beleefde Alice met ACSI Peter Parker op haar 45e haar eerste Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het team werd prachtig 6e; individueel werden Alice en ACSI Peter Parker 32e.
“Hierin wil ik meteen Gert prijzen”, zegt Alice, “Gert is lang twee keer per week met ACSI Peter Parker naar de aquatrainer gegaan om hem sterker te maken. Hart en inzet van Peter Parker waren groter dan zijn kracht. De bezoeken aan de aquatrainer hebben zeker betekend dat hij het ging volhouden!”.

Speciaal familieplekje
ACSI Peter Parker heeft een heel speciaal plekje bij de familie Naber.
Alice zegt: “Thuis noemen we hem Ozzy. Hij is echt mijn vriendje en heeft het allemaal voor mij gedaan. Al die lange wedstrijden die hij heeft gelopen, echt uniek. We rijden hem nog steeds elke dag, maar zijn internationale pensioen is hem van harte gegund.”

Lot uit loterij
Inmiddels alweer 22 jaar geleden stopte Ramon van Reine als actieve ruiter met de Eventing sport.  Maar zijn hart bleef kloppen voor de eventing. Alice werd meteen gesteund en met het ACSI Eventing-team inmiddels ook dochter Leida.
Ramon van Reine zegt: “ACSI Peter Parker bleek een lot uit de loterij. Op een bepaald moment dachten we dat hij de lange 4* niet aankon. Hij kwam voor optimaal eigenlijk wat springvermogen te kort. Maar door zijn efficiënte manier van springen en een optimale training en begeleiding heeft hij het uiteindelijk toch gedaan. Ik ben er trots op wat we samen met Alice met Peter Parker hebben kunnen bereiken en vind het nu geweldig dat hij zijn oude dagen bij de Nabers mag slijten. Bij de familie Lips of bijvoorbeeld Jeroen Dubbeldam lopen ook de bejaarde toppers nog in de wei. Wij volgen hierin met ACSI Peter Parker. Dat is hartverwarmend!”.

Statistieken
ACSI Peter Parker liep 54 eventing-wedstrijden die door de internationale bond FEI zijn geregistreerd. ACSI Peter Parker liep in het totaal wel 9 lange 3*-wedstrijden, waaronder die van Branham, Saumur en de OS Rio. Van zijn starts won hij er zes. Eén daarvan was de NationsCup overwinning in Vairano in 2018. Nu is die wedstrijd een vier*.
Bekijk ACSI Peter Parker bij de FEI

In 2013, 2014 en 2015 werden Alice en ACSI Peter Parker Nederlands kampioen eventing in Boekelo.
Boekelo liep ACSI Peter Parker zes keer. In 2017 werd het duo tweede op het NK achter Tim Lips met toen de twee na snelste tijd in Boekelo.

Meer lezen op deze site.