12 februari 2020

Zin in 2020: Janneke Boonzaaijer

Janneke Boonzaaijer toont thuis op Hippisch Centrum De Schalm in Renswoude haar paarden en plannen voor 2020. Ze heeft heel veel geleerd van vorig jaar, zegt ze. “Mijn eerste jaar in het ACSI Eventingteam was een jaar met dieptepunten en hoogtepunten.”

Janneke - Portretfoto

“Van de dieptepunten heb ik geleerd meer mijn eigen gevoel te volgen”, vervolgt Janneke eerlijk. “Dat is meer nog naar mijn paard te blijven luisteren. En dit gevoel dan over te brengen op mijn omgeving. Zo streef ik naar meer hoogtepunten in 2020!”.

Gretig
Het is een psychologisch verhaal. Van bondscoach Bettina Overesch heeft Janneke vorig jaar als trainster veel rijtechnische zaken geleerd, benadrukt ze. “Maar als coach paste Bettina minder bij mij. Ik houd er juist van als iemand recht door zee is zoals zij. Maar iemand die mij ècht kent, zoals mijn vader, weet dat ik al hard voor mezelf en enorm gretig ben. Zeggen dat je gemakkelijk binnen de tijd kunt rijden in Dunakeszi in Hongarije, spreekt mijn gretigheid aan. Tè veel. Toen vergat ik naar mijn paard te luisteren. En kwam ten val ….Dat had ACSI Campbelle niet verdiend. Ik denk dat er met de huidige bondscoach Andrew Heffernan meer rust gaat komen.”

ACSI Eventing team
Janneke is thuis het nodige aan professionele faciliteiten gewend met haar ouders Gert en Ria, zus Henrieke en hun mooie trainingscentrum De Schalm in Renswoude. Ze is al drie jaar achter elkaar lid van het KNHS Talententeam. Maar Janneke Boonzaaijer behoort nu ook voor het eerst van haar leven bij een relatief nieuw elite-eventing-team: het ACSI Eventingteam. “Ik vind dat geweldig”, zegt Janneke, “het mooie is: het is ‘vrijblijvend samen’. Je volgt elkaar, bent soms samen op wedstrijd, bespreekt zaken met elkaar, doet ook dingen voor jezelf. Terugkijkend op afgelopen jaar, geef ik eerlijk toe dat het ACSI team me eerst wat druk gaf. Maar nu ben ik er vooral trots op erbij te mogen horen.”

Janneke

Doel 2020: gevoel en focus
Een hoogtepunt van 2019 was natuurlijk het voor het eerst deelnemen aan Boekelo.
Voor 2020 is Janneke Boonzaaijer vast van plan uit elke wedstrijd het maximale te halen.
“Ik ben helemaal klaar met half werk”, zegt ze, “aanpakken en er vol voor gaan met wat op die wedstrijd met dat paard maximaal mogelijk is, dàt is mijn stijl. Met gevoel en focus op het paard.”
Janneke

Dit jaar start Janneke haar 5-jarige paarden Keara Utopia van het Buitenland (Harald x Vaillant) van René van der Leest en de familie Boonzaaijer, Krek-Morra en Kanjer in de B-klasse in Maarsbergen.
Met de 7-jarige Indy (Ustinov x Corland) wil ze L rijden in Alphen Chaam en daarna de verdere kalender uitstippelen.
En de planning met ACSI Campbelle WS en ACSI Champ de Tailleur?
Janneke: “Ik zou het liefst de lange 3* Luhmühlen rijden en 4* Sopot. Stiekem houd ik ook Aken op mijn lijstje…. In Haras du Pin is volgend jaar het EK, een erg mooie wedstrijd. Maar Haras valt samen met Kronenberg. Nog even afwachten dus. En uiteraard staat Boekelo opnieuw op mijn lijstje. Ik heb er verschrikkelijk veel zin in! We gaan er vol voor!”

Bekijk de eventing kalender 2020 hier