2 juli 2023

Zilver voor Leida Naber op NK Junioren

Leida Naber won voor de derde achtereenvolgende keer zilver op het NK junioren, nu met ACSI T Bone. De internationale eventingwedstrijd in Maarsbergen was een prachtig decor van de nationale titelstrijd voor de eventingjeugd. Bij de Junioren kwamen 19 ruiters en amazones aan de start, bij de Young Riders stonden zes combinaties op de startlijst. Leida Naber zegt: “Het was een gave wedstrijd in Maarsbergen en ik heb heerlijk gereden! Met ACSI T-Bone was ik in Kronenberg al een keer 3* gestart. Nu weer bij de 2* pakte hij zo ongelooflijk goed aan, hij trok er echt weer aan. Ik sprong eerst met mijn tweede paard de 7-jarige Ginko de Hus. Daar was ik zelf niet alert genoeg en had twee springfouten op twee sprongen na elkaar. Dat maakte mij weer twee keer zo goed met ACSI T Bone. Kortom, ik heb heerlijk gereden!”


De 18-jarige Sophie Weening voegde na een foutloze springproef en cross aan haar mooie dressuurscore van 26.4 punten niets meer toe en werd kampioen bij de junioren met Kontent van de Watermolen van fokker/eigenaar Jan Greve. Op het podium werd Sophie geflankeerd door Leida Naber en Splinter Bergsma. Net als vorig jaar wonnen zij het zilver en brons. Bondscoach Marcelle de Kam zei over Leida en Splinter: “Twee zeer ervaren combinaties, die al vier jaar deel uitmaken van het Juniorenteam. Zij rijden sterk en zijn absolute stilisten in het terrein. Fantastisch om naar te kijken! Als je de paarden van Leida en Splinter vergelijkt met vorig jaar en ziet hoe hun paarden nu lopen, dan is er goed getraind en een groot verschil in niveau.”
In het grote deelnemersveld van de internationale wedstrijd CCI2*-S met 96 starters waar het junioren-kampioenschap deel van uitmaakte, werd Sophie Weening tweede, Leida zesde en Splinter Bergsma achtste. Knap!
Jantien Naber eindigde net na het junioren-podium op plaats 4 met ACSI Barnadown B Lucky en werd net buiten de top 10 mooi 11e in de internationale wedstrijd. Ze baalde van haar springfout. Maar Jantien Naber heeft nog drie juniorenjaren te gaan, terwijl het voor het podium van nu hun laatste juniorenjaar is.

Leida Naber werd met haar vosruin Ginko de Hus ook nog negende bij de junioren (27e in de wedstrijd).
Ramon van Reine van ACSI is heel tevreden over hoe de twee zussen zich ontwikkelen. “Het talent van hun ouders Alice en Gert is duidelijk herkenbaar”, constateert hij.

Via Arville richting EK
Half augustus is de wedstrijd in Arville de laatste observatiewedstrijd voor het EK. Hierna zal bondscoach Marcelle de Kam bekend maken welke combinaties zij meeneemt naar het Europees kampioenschap in Montelibretti. In aanloop naar het EK zal dankzij de steun van De Zeeuwse Verzekeringen het KNHS Zeeuwse Verzekering Eventing Team Junioren en Young Riders extra trainingen en begeleiding krijgen.

“Het is een mooie club mensen om mee te werken, niet alleen deze ruiters en amazones, maar zeker ook de enthousiaste ouders en begeleiders eromheen. Voor nu krijgen de paarden wat rust. In de aanloop naar Arville half augustus worden ze weer opgebouwd. En dan op naar het EK!”, sluit bondscoach Marcelle de Kam enthousiast af.
(Foto’s Victor Krijt)

Uitslagen