14 juli 2021

Van extreme regen in Aken naar extreme luchtvochtigheid in Tokio

Het is wel van het ene uiterste naar het andere uiterste! Terwijl Janneke Boonzaaijer, haar groom moeder Ria en hun trots ACSI Champ de Tailleur nu de extreme regenval in Aken trotseren, moeten ze zich straks voorbereiden op veel water in de lucht met de hoge luchtvochtigheid en de warmte in Tokio.


Groom Ria Boonzaaijer met ACSI Champ de Tailleur lachend in de regen

Het Olympische complex van Baji Koen in Tokio beschikt over 200 stallen. Om het voor mens en paard zo comfortabel mogelijk te maken, zal er in de stal een constante temperatuur heersen van 23 graden Celsius bij een luchtvochtigheid van 70%. Daarnaast zijn er diverse gedeeltelijk overdekte trainingsbanen uit de zon met een constante temperatuur die beduidend lager is dan de buitentemperatuur. De paarden zullen hier ook vlak voor de wedstrijden losgereden worden. Uitsluitend tijdens de wedstrijd zelf zijn paarden en ruiters buiten.

Klimaat
Het is duidelijk dat Tokio  uitdagende klimatologische omstandigheden kent. De luchtvochtigheid is er als gezegd hoog en de temperatuur lag tijdens het testevent in 2019 op een maximum van 32 tot 34 graden.

Pre-cooling en cooling zijn zeer nuttig voor het comfort van de paarden. Dit zal tijdens de OS zeker worden gedaan. Daarnaast zijn er diverse maatregelen in Tokio zelf genomen. De wedstrijden vinden in de avonduren en soms in de ochtend plaats.
Het aanvangstijdstip van de cross-country is vervroegd naar half 8 ‘s ochtends en de lengte van de cross is ingekort.

Samengevat: naast de vele koelingsmogelijkheden bij het trainen zijn alle stallen volledig voorzien van airconditioning. De paarden kunnen dus tussen trainingen en wedstrijden door goed herstellen. En zoals eerder vermeld kan er op alle momenten uit de zon in geconditioneerde omgeving van 23 graden worden getraind.
Janneke becommentarieert: “Het is zoals het is. Zoals nu in Aken heeft ook nooit iemand eerder meegemaakt.  In Luhmühlen hebben we in grote warmte gereden. We reden eerder ook wel eens tussen sneeuwbuien. Het zal best gaan.”