22 augustus 2022

Succesvol internationaal debuut voor Jantien Naber

ARVILLE- De 14-jarige Jantien Naber reed een fantastische allereerste internationale wedstrijd in het Belgische Arville en eindigde meteen als vijfde in de twee ster-wedstrijd met de eveneens 14-jarige Ierse vosruin ACSI Barnadown B Lucky (Ricardo x Diro). “Hier wachtte ik al jaren op! Zo gaaf!”, zegt Jantien blij.

Jantien maakte een fantastisch debuut. Ze had al nooit gedacht met dressuur onder de 30 punten te blijven. Maar haar  29,7 bleek uiteindelijk meteen haar eindscore. Zo werd ze vijfde van 102 deelnemers!

Debuut
Jantien blijft er maar over praten. “Zo gaaf! Ik ben al zò vaak mee geweest met mama, papa en Leida! En dan zei ik steeds: nog drie jaar… nog twee jaar… nog één jaar en dan mag ik ook! Nu was het eindelijk zo ver. Wat gaaf, zelf nu zo’n wedstrijd rijden!”
Ze reed de wedstrijd, en hoe.
Een internationale wedstrijd is volgens Jantien heel anders dan een nationale. “Er is veel meer ruimte, veel meer overzicht en heel gaaf dat het terrein heuvelachtig is”, zegt Jantien. Ze heeft de 14-jarige ACSI Barnadown nu een jaar. “Hij vond het helemaal leuk. Met losrijden maakte hij vrolijke bokkesprongen, hij wilde galopperen en gaan. Zelf had ik ook veel adrenaline, ik heb niet veel kunnen slapen”, zegt ze.

Het rijden van de cross ging het duo heel goed af: foutloos en binnen de tijd. Bij het afsluitende springen werd er bij wijze van uitzondering niet in omgekeerde volgorde gestart. Jantien keek één parcours, dat was foutloos en deed dat toen na. “Het was best een lastig parcours. Ik vond het ook best hoog. Maar ik heb de nodige ervaring in het M-springen. Toevallig had ik de winnaar gezien, Louise Romeike. Uiteindelijk bleken er zoveel springfouten te zijn gemaakt, dat ik van de 16e naar de 5e plaats was opgeschoven. Wat een wedstrijd!”.

Hulp
Myrthe van der Weelen, vriendin van Jantien, was mee als extra hulp. “Ideaal”, zegt Jantien, “zij mag vaker mee! Wij wandelden en graasden met Barnadown en If Evert en mama had tijd om andere dingen te doen, zoals de stallen te mesten.”
Mama Alice Naber kwam met If Evert uit in de 3*-wedstrijd en werd 45e van de 68. Hij liep en sprong fijn, maar zei tot twee keer toe ‘nee’ tegen de waterinsprongen hindernis 9 en 17. “Het is zo’n goed springpaard! Hij doet alles met zoveel gemak”, zei Alice spijtig.

Voor Jantien wachten er nu hopelijk meer mooie internationale wedstrijden. “Eerst even uitrusten, de fitheid van Barnadown bekijken en dan volgt er een nieuwe planning”, zegt Jantien opgewekt.

Uitslagen korte twee ster
Uitslagen korte drie ster

Foto’s Victor Krijt