1 augustus 2021

Olympisch avontuur Janneke eindigt na cross

Voor Janneke Boonzaaijer en ACSI Champ de Tailleur zitten de Olympische Spelen in Tokio erop. Ze reed vanochtend de cross en werd gediskwalificeerd. Haar Olympische avontuur met veel positieve ervaringen eindigde helaas in een deceptie in de cross met uitsluiting.

Janneke reed in mooi tempo zonder problemen door de cross tot hindernis 14C. Op deze punt raakte Champ de boomstam, die door de toegepaste veiligheidsconstructie met MIM-clip  ‘afbrak’. Dat leverde de amazone 11 strafpunten op.

Deceptie
Op de coffin hindernis 18 noteerden Janneke en Champ een weigering op het C- en D-element.
Janneke zegt: “ Ik zag na de weigering het D-element in mijn ooghoek en ik dacht even een fractie van een seconde, ik kan het D-element meteen doorpakken. Snel veranderde ik van gedachte: nee Jans netjes opnieuw aanrijden, ik reed een volte en pakte het D-element. Zo ging het verder en nog balend van de weigering zijn we gefinisht.”
De echte deceptie kwam een uur later op stal, toen collega-amazone Merel Blom kwam melden dat Janneke net als zij onderaan de uitslag stond als geëlimineerd. Toen realiseerde Janneke zich dat zij het C-element niet had genomen.
Janneke besluit met realiteitszin: “Iedereen reed het alternatief bij 18. Het zijn mijn eerste Olympische Spelen en ik denk laat ik het moeilijk maken, zo stom van mij. Dat was overmoedig en dom van me. Ik baal ervan want het was niet nodig. Volgende keer misschien verstandig in plaats van dapper.”.

Uitdagend
De door Derek di Gracia gebouwde cross was uitdagend. Slechts 7 van de 61 combinaties wisten de cross zonder fouten binnen de tijd af te leggen. Het aantal van 49 combinaties kwam aan de finish, 1 combinatie trok zich terug vanwege kansloosheid van het team, 2 combinaties besloten zelf hun rit te beëindigen, zowel Janneke als de andere Nederlandse deelneemster Merel Blom behoorden tot de 9 combinaties die werden geëlimineerd.

Na afloop bleek hindernis 14c de meeste fouten te hebben veroorzaakt: er waren twee weigeringen en zeven keer brak door aanraking van het paard de MIM-clip met 11 strafpunten tot gevolg.


Foto’s: Actie bovenaan Janneke en ACSI Champ de Tailleur in de cross, Arnd Bronkhorst
Bij paraplu: Merel Blom en Janneke Boonzaaijer Foto Jantien van Zon
Naar de uitslag