30 augustus 2021

Leida Naber als beste Nederlandse zesde op EK Junioren in Zweden

In het mooie Zweedse Segersjö bij een voormalig koninklijk verblijf vond een prachtig EK voor de jeugd plaats. ACSI-teamlid Leida Naber werd met Fulco met een mooie zesde plaats de beste Nederlandse bij de junioren. Thierry van Reine kwam met Classic Royetta aan start bij de Young Riders en eindigde op een 22e plaats. De strijd was spannend tot aan het eind.

Na een fijne dressuurproef, een foutloze cross en één balkje bij het afsluitende eindigde Leida Naber op een prachtige zesde plaats bij de junioren. Leida was erg enthousiast: “Heel eerlijk: mijn dressuur met Fulco was de beste proef die ik ooit reed! Toch handig op een EK hè. De cross was niet simpel, maar ik had er ongelooflijk zin in! Ik was er helemaal klaar voor en dacht ‘dit gaan we doen’. En zo ging het ook: foutloos en binnen de tijd! Er gebeurde best wel veel, dus ik was superblij. Fulco stond er super aan! Jammer van dat laatste balkje bij het springen, maar ik ben erg blij met mijn zesde plaats”.

Op hindernis 11 van de door Eric Winters gebouwde cross werden overigens maar liefst 17 weigeringen genoteerd. Ook het springen zorgde nog wel voor de nodige veranderingen in het klassement: de Duitse Viktoria Weyers die bovenaan stond verspeelde haar goud met twee springfouten. Ze viel weg uit het individuele medaille-klassement.

Young Riders
Bij de Young Riders begon Thierry van Reine heel sterk met een vierde plaats in de dressuur. In de cross country liep hij tegen een weigering aan op hindernis 11. Het afsluitende springen leverde een balkje en wat tijdfouten op, waarmee hij het EK Young Riders op plaats 22 afsloot.

Ook bij de YR had winnares Anna Lena Schaaf het goud in handen, maar zij boekte net als haar juniorencollega ook 8 ft bij het springen. Toen werd het zilver.

Uitslagen
Het Nederlandse juniorenteam eindigde op de zevende plaats van de 11 deelnemende landen. Duitsland, Spanje en Italië wonnen de medailles. Overigens reed Leida niet mee in het team, net als op het EK in Maarsbergen indertijd, toen ze ook individueel aan de start kwam.
Uitslag teams junioren
Individuele uitslag junioren

Het Nederlandse Young Ridersteam eindigde op de zesde plaats van de acht deelnemende landen. Duitsland, Ierland en Italië wonnen de teammedailles.
Uitslag teams YR
Individuele uitslag YR