20 mei 2019

Janneke Boonzaaijer: van tweede naar niets

“Sometimes you fly and sometimes you fall!! Vandaag deden we het allebei”, zegt Janneke Boonzaaijer. Na haar tweede plaats in de dressuur in het Hongaarse Dunakeszi in haar eerste CCI4*-L, viel ze met ACSI Campbelle in de cross met de finish in zicht. Over en uit.

“ACSI Cambi liep super door de cross, echt als een machine. Helaas koos ik niet voor de juiste afstand op de uitsprong van de laatste combinatie en liet ACSI Campbelle zich tegen de hindernis aan zakken en viel ik er voorover af! Gelukkig hadden we allebei niks, maar wat baalde ik. Echt super, super erg! We waren zo goed op weg!! We hoefden nog maar 100 meter tot de finish. Wat een harde leer school…”, vervolgt Janneke.

Een zeer harde leerschool. Na twee dagen en weer veilig thuis, heeft Janneke de film nog wel honderd keer in haar hoofd afgedraaid. “Ik ben nog steeds boos op mezelf”, zegt ze. “ACSI Cambelle ging zo extreem goed, de moeilijkste hindernissen deed ze gemakkelijk. Zo simpel. Ik was gewoon zelf superstom. Zonder na te denken, reed ik de laatste combinatie. Waarvan ik van te voren notabene nog had gezegd dat ik daar moest oppassen. Maar dat deed ik niet. Ik was te enthousiast, zette zelf aan, ging zelf helemaal naar voren en dat kon gewoon helemaal echt niet. De merrie was zo slim om zich tegen de hindernis aan te laten vallen, in plaats van er midden in te springen. Zij had dus niets, ik ook niet. Behalve een gruwelijk gevoel van stom stom stom eigen schuld. Ik was zelf te enthousiast. Zag het gevaar niet meer. In plaats van dat ik een seconde wachtte, dan had de merrie het kunnen doen! Wat overheerst, is de grote teleurstelling in mezelf. En trotsheid op mijn paard. Ze had dit niet verdiend. Ze heeft laten zien dat ze het kan, een lange 4*.”

Een klein positief slotwoord dan nog: “Ik had het gevoel dat bondscoach Bettina Hoy mij graag de kwalificatie had zien halen. Ze heeft in elk geval gezien hoe goed ACSI Campbelle dit werk aan kan. En dat ze conditioneel een lange 4* kan lopen. Nu is het afwachten of ik nog een kans krijg.”

Voor haar andere troef ACSI Champ plant Janneke ‘voor 50%’ een start thuis in Renswoude begin juni.

ACSI Campbelle liet in haar eerste CCI4*-L in het Hongaarse Dunakeszi zien dat ze het niveau aankan, maar strandde in het zicht van de haven door een ruiterfout van haar amazone.