8 oktober 2023

Janneke Boonzaaijer prolongeert Nederlandse kampioenstitel eventing

Na een zeer enerverend Boekelo waarin tot aan het slot de kansen voortdurend keerden, heeft ons ACSI-teamlid Janneke Boonzaaijer opnieuw de Nederlandse kampioenstitel veroverd.

De eerste vier Nederlandse combinaties stonden voor het afsluitende springen minder dan één hindernisfout van elkaar. Merel Blom stond bovenaan (37,9) , de winnares van de dressuur Sanne de Jong op de tweede plaats, Janneke op de derde, Adriaan Smeulders op de vierde (41,2) allemaal binnen elkaars bereik. Er kon dus nog van alles gebeuren!
En dat gebeurde er ook! Janneke Boonzaaijer was de enige die foutloos reed, met slechts twee tijdfouten. “I’m Special springt zo ontzettend fijn! En toen werd ik zomaar opnieuw Nederlands kampioen! Vorig jaar met Bouncer die van Sandhoeve Stables is, nu met I’m Special die nog voor de helft van Sandhoeve Stables is en voor de helft van mij. Wat een fijne merrie is I’m Special! Ze wordt een hele echte als ze nog iets aan kracht toeneemt. Binnenkort heet ze ook ACSI I’m Special. Sorry, die radertjes lopen niet zo snel als zij, haha. Want over snel gesproken: ik heb voor het eerst bewust wat sneller gereden in de cross. En ze pakte alles aan!”


Cross
In de cross zaten prachtige, redelijk vlakke galoppeer-stukken waar Janneke dus optimaal gebruik van kon maken. De waterhindernis eiste bij enkele ook zeer ervaren deelnemers een tol. “Die was ook alles behalve eenvoudig. Die ging bij mij ook niet vanzelf, mijn merrie leek af en toe ‘vastgezogen’ en raakte wat in onbalans. Maar I’m Special blijft er echt aan trekken de hele cross, ze wil tussen die rode en witte vlaggen door, ze zet alle zeilen bij! Zelfs als het moeilijk is, vecht ze door! Ze wil het doen! Ze pakt zichzelf steeds weer op en blijft naar voren kijken. Dat is zo ongelooflijk fijn rijden! Ze geeft een geweldig gevoel!”, zegt Janneke.

Zo werd Janneke voor de tweede achtereenvolgende keer Nederlands kampioen. “Het was supergaaf dat het in de uitslag allemaal zo dicht op elkaar zat en dat we zo aan elkaar gewaagd waren, met nu Merel Blom op plaats twee en Sanne de Jong op plaats drie.”
Janneke had het ook voor bondscoach Andrew Heffernan en teamveterinair Leendert Jan Hofland nòg mooier gevonden als Nederland met het team ook op het podium hadden gestaan, dat was echt de kers op de taart geweest, zegt Janneke Boonzaaijer: “We hebben dit jaar er allemaal super hard voor gewerkt, nu staan we maar op zes strafpunten afstand van het podium van de internationale FEI Nations Cup waarvan Boekelo de laatste wedstrijd was. Dat een teampodiumplaats niet ook nog lukte, is heel jammer voor ons allemaal.”
België won nu de FEI Nations Cup, terwijl het Olympische teamticket dat Nederland won op het EK in Haras en nu nog te vergeven was voor de hoogste nog niet geplaatste klassering in de Nations Cup naar Italië ging.

Trots
“Wat zijn wij trots””, besluit CEO van ACSI Ramon van Reine, “Janneke heeft het hele jaar al ‘de juiste vibe’, alles lukt nu. Dat alles een heel seizoen lukt met je paarden en jezelf, dat is enorm moeilijk in onze sport en bijna onmogelijk. Maar vertrouwen en goede zorg doen zoveel! Dat is de reden dat wij in Boekelo graag steunen met het ACSI arret waar we deelnemers, eigenaren, partners en betrokkenen kunnen opvangen, die dan gelijktijdig via beeldschermen het hele verloop van de wedstrijd kunnen volgen. Blijkbaar heeft Janneke nu alles thuis en in haar management enorm goed voor elkaar. Met dank aan haar moeder Ria Boonzaaijer-Westeneng die er alles aan doet! Daar zijn wij blij mee en dat willen wij ook als bedrijf graag uitstralen: vertrouwen en zorg. En met elkaar doorgaan!”

Uitslag complete wedstrijd Boekelo 2023
Uitslag Nederlands kampioenschap
Uitslag teams

Fotografie: Ros Fotografie, film: Remy van Reine, Freek Kat
Bekijk en beluister ook onderstaand het interview met Janneke na de cross