21 januari 2020

Janneke Boonzaaijer leert van Chris Bartle

ACSI Eventing Team-lid Janneke Boonzaaijer nam op zondag 19 januari deel aan het KNHS Trainersseminar Eventing met de Engelse toptrainer Chris Bartle. Dat deed ze met haar pas 5-jarige merrie Keara Utopia van het Buiten-land (Harald x Vaillant), in eigendom van haar vader en fokker R. van der Leest. Het werd een leerzame ervaring!

Janneke zegt: “Met name het je paard op lengte houden voor de sprong, zodat een paard de sprong goed kan zien en balans kan houden, kwam heel sterk naar voren!”
Zij vervolgt: “Een uitspraak van Bartle om over door te denken was ook: het is de taak van de ruiter op de lijn blijven, tempo te bepalen en alles in balans te houden. Het springen van de hindernis is de  taak van het paard! Het was gaaf om te zien hoe sommige paarden veranderden. Aan het begin soms heel onwennig, maar later werd het echt beter!”.
Deze methode paste ook super bij paard Keara Utopia van het Buiten-land, benadrukt Janneke: “Zij is een wat compact paard dat graag kort in de hals loopt. Ik had dus veel aan zijn tips. Ook liet hij veel uit draf doen omdat je zo je paard rechter kon houden. Haar zelf de hindernis te laten nemen met support van je been, maar met lengte, dat was aan begin apart om te doen. Maar ik voelde zelf wel na een paar keer dat ook mijn paard dat beter gingen begrijpen! Dus kortom: heel veel geleerd!”

Lees hier meer tips van Chris Bartle van de website van de KNHS
https://www.knhs.nl/nieuws/2020/top-tips-voor-je-eventingtraining-van-top-trainer-chris-bartle/