27 juni 2023

Historische zege eventingteam NC Strzegom

Het Wilhelmus klonk in het Poolse Strzegom! Nederland won op indrukwekkende wijze de vierde FEI Nations Cup wedstrijd eventing van dit seizoen. Onder leiding van bondscoach Andrew Heffernan reden Janneke Boonzaaijer, Sanne de Jong en Merel Blom-Hulsman met een derde, vijfde en tiende plaats naar een individuele plek in de top tien. Het paard van vierde teamlid Stephan Hazeleger gleed helaas uit in de cross, waardoor hij de wedstrijd moest staken.

Na de dressuur stond Nederland al op de derde plaats. De drie Nederlandse amazones en hun drie schimmels voltooiden de cross met slechts wat tijdfouten, waardoor TeamNL naar de eerste plaats in de tussenstand doorschoof.

Consolideren
Vervolgens begon Nederland met de riante voorsprong van zes balken voorsprong op de Amerikanen aan het afsluitende springparcours. De amazones wisten de schade beperkt te houden, met Janneke één balk, Sanne twee en Merel één met iets tijdfout. Daarmee won TeamNl de Nations Cup!

Janneke en ACSI Champ de Tailleur werden fraai derde in het individuele klassement, Sanne de Jong vijfde en Merel Blom-Hulsman tiende.
“Drie paarden in de top tien, dat is geweldig in zo’n groot deelnemersveld van 53 combinaties! Ik ben erg trots”, zei bondscoach Andrew Heffernan. “Alle teamleden reden erg goed. Janneke en Sanne hebben zichzelf overtroffen met drie solide onderdelen, en Merels paard is pas acht jaar oud. De wedstrijd was een mooie voorbereiding op het EK!”

Olympisch teamticket
Door de eerder behaalde vierde, vijfde en zesde plek staat Nederland nu op de tweede plaats in het tussenklassement van de Nations Cup-serie achter België. Op de wedstrijdkalender staan nog vijf landenwedstrijden, met de laatste in Boekelo. Winnaar van de FEI Nations Cup serie verdient een teamticket voor de Olympische Spelen in Parijs.
Heffernan besluit: “Met recentelijk de vierde plaats in Millstreet en nu winst in Polen, hebben we stappen in de goede richting gezet. We hebben als land ook nog een kans op een olympisch ticket bij de Europese kampioenschappen in Haras du Pin. Al onze inspanningen zijn dus op deze komende belangrijke wedstrijden gericht!”
België staat nu bovenaan in het Nations Cup klassement, Nederland staat tweede. Naast België en Nederland, hebben ook Italië, Spanje en Oostenrijk nog geen Olympische kwalificatie voor eventing op zak.

Teamuitslag CCIO4*
Individuele uitslag CCIO4*
CCI3*-L 
(Foto’s met dank aan FEI en Ria Boonzaaijer-Woesteneng)