29 september 2021

Geen eindresultaat voor Janneke Boonzaaijer op EK

TeamNL-amazone en ACSI Teamlid Janneke Boonzaaijer en ACSI Champ de Tailleur reden een pb in de dressuur en waren zowel in de dressuur als in de cross op het EK eventing in het Zwitserse Avenches de beste Nederlandse combinatie. Na de cross stonden zij op een voorlopige 28e plaats, maar toen was de wedstrijd helaas voor beide afgelopen.

(Foto Dirk Caremans Hippofoto)

Zondagmorgen werd ACSI Champ de Tailleur toch niet fit bevonden en kwam hij niet door de veterinaire keuring. Janneke deed onder toeziend oog van velen waaronder de teamveterinair de gebruikelijke routine voor de keuring, zoals even rijden, draven, galopperen. “Als we hadden geweten dat Champ niet goed was en niet door de keuring zou komen, had ik hem natuurlijk niet eens voorgebracht”, zegt Janneke. “Ik was de eerste van de keuring en het werd holding box. Een dierenarts kwam voelen en meten. Het was overleggen tussen de dierenartsen en klaar.”
Zo reed de Olympische teamgenoot van Janneke als enige van de vier Nederlandse combinaties het EK uit; Merel Blom en The Quizmaster sprongen netjes foutloos en werden 41e.

Cross niet makkelijk
Nog even een blik naar de cross.
Parcoursbouwer Mike Etherington-Smith had het de ruiters niet makkelijk gemaakt met deze cross. Slechts 7 van de 67 combinaties gingen foutloos en binnen de tijd door de cross.

Janneke behoorde als enige van de vier Nederlanders die foutloos waren en met alleen tijdfouten door de cross kwamen.
“Ik ben heel blij dat we met nul thuiskwamen, zeker na de teleurstelling in Tokio. Het ging echt heel fijn. Ik kon ook een fijn ritme pakken”, zegt Janneke, “de cross was zeker niet eenvoudig, met dikke sprongen en veel bochten. Je moest echt snel reageren. Dan gaat het alleen aan het einde niet zo snel meer.”
Janneke kreeg 12,4 strafpunten voor tijdsoverschrijding.
“Daar baalde ik achteraf best wel van. Een halve minuut is best veel, maar het bleek ook lastig om de tijd te halen. Je kunt bovendien wel heel hard gaan, maar dan zijn de risico’s groter. Ik wilde graag nul rijden voor het team en voor mezelf. Ik ben blij dat dit is gelukt. ACSI Champ de Tailleur kwam ook super fit de cross uit en was snel hersteld.”

Dankbaar
Na het onverwachts snelle einde voor Janneke aan het EK, is het tijd voor een vakantie nu.
Janneke besluit: “Dit slot was volledig onverwachts, maar zo gaat het soms met paarden. Ik heb thuis nu al weer twee dagen gereden. We gaan Champ natuurlijk nog een keer laten scannen bij de dierenarts. Het is verdrietig dat we dit jaar niet zo hebben kunnen afsluiten als we hadden gewild, maar ik ben en blijf meer dan trots op ACSI Champ. Hij bezorgde mij mijn eerste Olympische Spelen en mijn eerste senioren-EK dit jaar.
Ik ben heel dankbaar dat ik een paard als Champ mag rijden en super dankbaar voor alle steun van iedereen die ik dit jaar heb gekregen zodat ik dit allemaal kan doen.”

Bekijk de uitslagen hier