23 juni 2023

Finale ACSI Eventing Cup in Maarsbergen

De competitie om de ACSI eventing Cup voor jonge eventingpaarden, krijgt in het laatste weekend van juni haar finale tijdens de Maarsbergen Horse Trials. Een prachtig internationaal podium op Landgoed Maarsbergen voor deze nog onervaren paarden. “Ik ben trots op deze vierde editie”, zegt initiatiefnemer Rene van der Leest van Dutch Eventing Stables, “er zijn steeds betere jonge eventingpaarden in Nederland! En nu kunnen de deelnemende internationale toppers in Maarsbergen daar meteen kennis mee maken.”

(archieffoto Janneke en Ria Boonzaaijer)

De finale jonge eventingpaarden vindt plaats op donderdag 29 juni, terwijl tegelijkertijd ook de dressuur op het programma staat voor de internationale rubrieken van de Maarsbergen Horse Trials. “Bij de voorwedstrijden met aanlegtesten in Rijssen en Ede konden terrein en hindernissen van te voren verkend worden. Paarden die 70 punten haalden, doen nu mee in deze finale. Daarmee is deze competitie compacter en toegankelijker geworden”, zegt Van der Leest. De dressuurproeven voor de finale zijn deze vierde editie tegelijk vernieuwd.

Het Huis
De cross van de aanlegtest is gebouwd door Willemina van der Goes, de eigenaresse van Landgoed Maarsbergen. Zij heeft gebruik gemaakt van de adviezen van Eric Winter.


(archieffoto van het jeugd-EK in Maarsbergen met het Huis Maarsbergen op de achtergrond)

Drie keer eerder was de finale van deze competitie te gast bij De Schalm van de familie Boonzaaijer. Janneke Boonzaaijer won in Ede deze maand met N-Sinadja de rubriek voor 5-jarigen en is vast van plan de juryleden van de finale van de kwaliteiten van haar jonge paarden te doordringen.

ACSI Sponsor
ACSI steunt dus het kampioenschap als sponsor. Ramon van Reine benadrukt dat het in het het belang is van de sport om de goede jonge paarden te fokken, te trainen en te selecteren: “En daarna mogen we hopen dat ze voor Nederlandse ruiters beschikbaar blijven en niet naar het buitenland verkocht worden!”
Rene van der Leest besluit: “De deelname èn het niveau van deze competitie stijgt. Ook de amateurs maken er werk van. En voor de professionals zijn deze aanlegtesten een must. Het is een zeer paardvriendelijke en uitnodigende manier om paarden kennis te laten maken met de eventing. Merel Blom doet wel met 11 paarden mee aan onze finale in Maarsbergen. We hebben er zin in!”