17 september 2023

EK Junioren Montelibretti anti-climax voor team en Leida Naber

ACSI-teamlid Leida Naber maakte een geweldige start op het EK voor de jeugd in Montelibretti. Niemand van de junioren van Team NL voegde in de cross ook maar één strafpunt toe aan het dressuurresultaat. Het team stond net als na de dressuur op plek vier in de ranking en had met de kleine verschillen nog steeds zicht op een medaille. Helaas mocht het niet zo zijn en maakten te veel springfouten een einde aan de droom.

Leida Naber begon met ACSI Ginko de Hus al met een personal best in de dressuur. “Dat was al mijn vierde pb op een rij!”, zegt Leida trots. Dressuurtrainr Ian Woodhead was mee naar Montelibretti. “Dat was heel inspirerend”, zegt Leida complimenteus. Leida reed inmiddels vier jeugd-EK’s. “Ik denk dat die van vorig jaar in Hartpury de zwaarste was, maar deze cross had wel echt valkuilen. Sommige sprongen zagen er gemakkelijk uit, maar bij het rijden moest je goed concentreren en den hindernis niet onderschatten”, zegt Leida. De cross was lang, 22 hindernissen en 30 sprongen. De lange galoppeerstukken waren fijn en zo reden alle junioren foutloos en binnen de tijd. Na de cross nam Leida met ACSI Ginko de Hus voorlopig de 9e plaats in het individuele klassement in. De negen hoogst geplaatste combinaties stonden nog geen springfout van elkaar af..
“Leida reed echt heel erg goed en stoer rond!”, vindt bondscoach Marcelle de Kam, “dat alle junioren alle zes foutloos en binnen de tijd crossten, dat is echt een heel erg bijzondere prestatie! Het wordt bij het afsluitende springen echt mega spannend. We moeten gewoon goed blijven paardrijden en zien waar we in de strijd eindigen.”
Anti-climax
Maar zondag bij het afsluitende springen mocht het helaas niet zo zijn. Funi van teamlid Maxime Karman kwam niet door de veterinaire keuring. Daarmee moesten drie combinaties het afmaken voor het Nederlandse team in het springen. Maar ACSI Ginko de Hus maakte ongebruikelijke achterbeenfouten en Leida Naber boekte met hem 20 springft. Ook de andere twee maakten ongebruikelijke springfouten. Daarmee werden Leida en ACSI Ginko de Hus on plaats van 9e of beter nu 53e van de 75 deelnemers. Beste Nederlandse combinatie werd Senna van Houte die met zijn Calgary foutloos sprong en 13e werd. Hij was niet in het team opgenomen en reed individueel. Het team eindigde als achtste.
Duitsland won goud, Groot-Brittannië zilver en Frankrijk brons. Bij de YR werd het Nederlandse team uitgesloten en won thuisland Italië goud, Ierland zilver en Duitsland brons.

(Foto boven: Pieter Sorber)

Uitslag EK Junioren individueel