21 september 2022

Alice Naber deelt herinneringen aan Pratoni del Vivaro

Vorige week werd het WK eventing gehouden in het Italiaanse Pratoni del Vivaro.
ACSI-teamleden Alice Naber-Lozeman en Leida Naber en echtgenoot/vader Gert gingen op bezoek.
Alice haalt herinneringen op en beschouwt de sport.

Verrassend genoeg werd niet de 40-jarige superster Michael Jung met de 14-jarige ruin fischerChipmunk FRH opnieuw wereldkampioen. De tweevoudig Olympisch kampioen en drievoudig Europees kampioen nam de leiding in de dressuur met een eigen record, zijn hoogste CCI-5*-score van 18,8. Hij hield de leiding na de cross. Maar in de eventing horen verrassingen bij de sport. En dat was ook nu weer het geval! fisherChipmunk maakte twee springfouten op 11a en de laatste plankenhindernis 13 en daarmee vielen hij en Michael Jung buiten de medailles en werden vijfde.
Winnares werd de 25-jarige Britse WK-debutante Yasmin Ingham die individueel startte met de 11-jarige Frans gefokte vosruin Banzai de Loire en ook al tweede was in de dressuur. Een leuk feitje: Yasmin traint in Engeland regelmatig bij de Nederlandse bondscoach Andrew Heffernan.
Duitsland won de teamwedstrijd (95,2), de USA werd tweede (100,3) met een minieme voorsprong op het bronzen Nieuw Zeeland (100,7). Met een nóg kleinere achterstand werd Groot-Brittannië dat een record score haalde in de dressuur net vierde (100,9).


Hindernis 18 en 19

Statistieken
Statistieken van Equiratings laten zien dat het winnende team van de laatste zeven FEI wereldkampioenschappen al na de dressuur op de eerste of tweede plaats stond. En de individueel kampioen stond tot aan Pratoni nooit lager dan in de top 5 bij dressuur. Bij de vier meest recente WK’s tot aan Pratoni won Duitsland de teamtitel en stond al na de dressuur als team bovenaan.

Nederland
Voor Nederland namen Sanne de Jong met haar thuis gefokte paard Enjoy deel en Jordy Wilken met Burry Spirit. Sanne en Enjoy reden de wedstrijd uit. Ze kregen een weigering in de cross country en twee springfouten en tijdsoverschrijding in het afsluitende springen. Dat betekende plaats 58 van de 90 deelnemers. Sanne was dankbaar voor de ervaring, bijna nòg meer gemotiveerd voor de sport en hongerig naar meer. Jordy Wilken bracht zijn paard niet meer voor de veterinaire keuring voorafgaand aan het afsluitende springen vanwege een gebrek aan fitheid.


Op deze hindernis 29a had Sanne de Jong een langsloper, een weigering. “Moeilijk zo aan het eind van de cross”, zegt Alice.

Mooiste eventingterrein ter wereld
Alice Naber-Lozeman van het ACSI Eventingteam kon het niet laten om even in Pratoni te gaan kijken, samen met man Gert en hun oudste dochter, ACSI team-lid Leida.
Het drietal ging twee dagen op en neer en genoot. Alice bewaart warme herinneringen aan Pratoni en was verre van teleurgesteld met het weerzien. Wat een plaats,  Pratoni del Vivaro!
Alice Naber zegt: “Alweer 35 jaar geleden reed ik hier in Italië met Why Not mijn eerste EK junioren, daar begon alles…..Nu is het hier op het WK 2022 één grote reünie. Op het in mijn ogen mooiste eventingterrein van de wereld, staat een dikke cross. Door de heuvels is het conditioneel erg zwaar. In 1995 reed ik hier met Kiwi Dream het EK. In 2004 was ik hier een maand om punten te halen voor de OS in Athene. Hier in Pratoni reed ik mijn allerlaatste steeple met VA Fox. Zo gaaf om hier weer te zijn! Nog een leuk weetje: 9 jaar geleden reed ik de toen 5-jarige Don Quidam [Quidam x Amethist] voor de eventingpaarden-veiling in Boekelo. Niemand van de eventing kocht hem…..Hij werd gekocht door een springpaardenhandelaar en die verkocht hem naar Engeland. Vorig jaar liep hij in Tokyo en nu stond hij 9e na de dressuur met de Australische Kevin McNab. Wij genieten!”.
Don Quidam eindigde uiteindelijk op plaats 47.

Weerzien met Don Quidam en Kevin McNab

OS Parijs
De beste zeven teams plaatsten zich na het WK in Pratoni rechtstreeks met een team voor deelname aan de OS in Parijs 2024:  Duitsland, de USA, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Ierland, Zweden en Zwitserland.
De Nederlandse bondscoach Andrew Heffernan ziet voor 2023 nog wel mogelijkheden voor Nederland om zich met een team te plaatsen.
“De kansen om ons met een team te kwalificeren worden volgend jaar op het EK groter. Maar we hebben nog wel wat werk te doen….”


Weerzien met Matt Ryan, de Olympisch kampioen van 1992 Barcelona.
Alle foto’s: Alice Naber-Lozeman

Uitslagen individueel WK Pratoni 2022
Uitslagen teams