18 juli 2023

Janneke Boonzaaijer luistert naar haar paard

De Nations Cup Eventing in het Franse Haras du Jardy werd niet het succes voor Nederland waar na de fantastische zege in Polen op was gehoopt. Thuisland Frankrijk won  en het Nederlandse team eindigde nu als één na laatste op de negende plaats met helaas twee uitgevallen teamleden.

ACSI-teamlid Janneke Boonzaaijer liep nu met ASCI Campbelle WS tegen twee weigeringen aan in de cross op hindernis 8 en 13a. Janneke zegt: “Deze wedstrijd heeft mij erg duidelijk gemaakt dat Campbelle het mentaal niet meer trekt. En je kan nog zoveel plannen hebben voor een seizoen, met nog één of twee fijne 4* crossen rijden, maar het is klaar. Ze gaat nu een mooi veulentje krijgen van onze eigen hengst Moreno. En daarna kan ik haar nog fijn verder rijden in de ZZ-Zwaar dressuur. En misschien wat 1.40 cm springen. Want het springen liep weer fantastisch in Jardy, ze trok eraan, geweldig. Maar het terrein en bos, nee, dat is klaar. ACSI Campbelle WS heeft zoveel voor mij gedaan, dat ze nu iets anders verdient.”

Teamgenote Elaine Pen kwam met Divali niet door de afsluitende keuring voor het springen en was dus gediskwalificeerd. Stephan Hazeleger had het Goldrush een val op 8 en dus diskwalificatie. Met James Bond kwam hij alleen met tijdfouten rond, maar met dat paard (eindplaats 28) zat hij niet in het team.

Nieuwe toekomst
Janneke eindigde uiteindelijk op plaats 51 (van de 97 starts) na een fijn springparcours met nog één balk. De beste Nederlander van het team werd Jordy Wilken met Wilbert Bo met een mooie 21e plaats na foutloze cross met alleen 4 tijdfouten en 8 strafpunten vanwege springfouten in het afsluitende parcours.

Het is geen eenvoudige keuze voor Janneke Boonzaaijer om op te houden met crossen met ACSI Campbelle. “Ik heb zo lang gedacht dat ik zelf beter moest rijden. Maar ik voel nu echt dat het vertrouwen in de cross er niet meer is en merk aan haar dat ze het minder leuk vindt om te doen. Ik wilde graag haar cross carrière dit jaar afsluiten met nog een of twee goede 4* wedstrijden. Die gaan er helaas niet komen. Dat neemt niet weg dat ze veel voor de opstart van mijn topsport carrière heeft betekend. En ik verheug me op de dingen die met haar komen gaan. De eerste 18-dagen scan na de dekking was al goed…”

(archieffoto’s, o.a. Ede, Joyce Kolfschoten)

Kijk hier voor de uitslagen